In welke energiezone bevind jij je?
19 februari 2018
Je hebt het pas door als je het ziet
11 juli 2018
Toon alle

Werk & zingeving

We creëren geen betekenis, we vinden betekenis. En die vinden we niet als we er niet naar zoeken. Mensen zoeken zin in hun werk. Zingeving heeft alles te maken met zaken die waarde voor ons hebben, betekenis. Uiteraard is er verschil van inzicht over wat waarde is. Hier spelen cultuur, opvoeding, waarden en normen een grote rol.

Weten waarom  we dingen doen is het begin van echte vrijheid en echte betekenisgeving in ons leven. Wie zijn keuzes zo bewust mogelijk maakt ervaart een gevoel van vrijheid. Zelfverwezenlijking is een manier om je identiteit te verstevigen en vorm te geven. Regelmatig iets doen waar je goed in bent, maakt dat je je succesvol voelt in wat je doet.

In onze huidige maatschappij lijkt het soms een onmogelijke opgave, even stil te staan om te genieten van het moment. Ik vermoed dat dit voor steeds meer mensen geldt, gezien alle externe verplichtingen die we onszelf opleggen. Soms is het nodig om de zoektocht naar zingeving vanuit een ander perspectief te benaderen. Een oefening die zou kunnen helpen bij het reflecteren: Hoogtedenken.

Stel je voor dat je hoog boven op een berg zit en je leven overziet. Vanaf die afstand kun je alle wegen zien die je hebt genomen, alle mensen die je bent tegen gekomen en dingen die je hebt meegemaakt. Teken als een kaartenmaker een kaart van je leven met daarin jouw mijlpalen. Vraag jezelf af wat de betekenis van elke mijlpaal is en of er een rode draad uit te halen is.

Ken jij je waarden? Heb jij je wel eens afgevraagd wat er voor jou toe doet? Wat raakt je en waarom? Coaching kan helpen om aan de slag te gaan met thema’s als: terugvinden van bezieling in je werk en persoonlijke waarden in je werk integreren. Als je weet wat je belangrijk vind en daar ook naar leeft krijgt wat je doet een betekenis.

Comments are closed.