Om een goed beeld te krijgen van welke studie bij je past, moet je veel uitzoeken; het kiezen van een studie kost tijd. Er zijn veel redenen om deze keuze uit te stellen. De onzekerheid van niet weten wat je gaat studeren, vinden sommige jongeren lastig. Of heb je juist het gevoel in één keer de goede keuze te moeten maken, omdat een verkeerde keuze een dure grap is? Of vraagt jouw omgeving vaak wat je gaat studeren en om er vanaf te zijn, kies je maar snel iets?
Mogelijke valkuilen:
– Te weinig zelfkennis
Studiekeuze heeft niet alleen te maken met de inhoud van opleidingen, maar ook met wie je zelf bent. Door voor jezelf helder te krijgen wie je bent en wat je belangrijk vindt, ontstaan criteria waarmee je een opleiding kunt toetsen.
-Te veel of te weinig luisteren naar anderen
Anderen zien soms beter wat bij je past dan jijzelf. Vraag mensen die je goed kennen daarom naar je sterke en zwakke kanten, wat zij bij je vinden passen en waarom. Maar laat je niet sturen. De studie moet jou leuk genoeg lijken om het tot een succes te kunnen maken.
-Het niet goed weten en daarom een brede studie kiezen
Als je niet goed weet wat je wilt, kun je met een brede studie toch nog in de problemen komen. Bij elke studie moet je na verloop van tijd keuzes maken. Een opleiding volgen die je eigenlijk niet zo interessant vindt, geeft niet voldoende motivatie om hem ook met succes af te ronden.
– De perfecte studie willen
Een perfecte studie bestaat niet. Aan alle keuzes zijn voor- en nadelen verbonden. Houd je bij je keuze ook niet teveel bezig met de verre toekomst. Je moet wel weten wat de perspectieven zijn, maar kunt nooit weten of je het over twintig jaar nog steeds interessant vindt.
-Je keuze baseren op extrinsieke factoren
Als je je bij de keuze voornamelijk laat leiden door argumenten als beroepsperspectieven, familietraditie, het geld dat je kunt verdienen en status, dan kan het een lange reis worden naar je diploma. Houd met deze factoren rekening als ze voor jou belangrijk zijn, maar zorg er vooral voor dat de studie je interesseert.
-Te snel een beslissing nemen
Als je een keuze hebt gemaakt, dan is het goed om nog even te controleren of je verwachtingen kloppen. Een goede keuze maken is een proces en kost tijd.
-Uitstelgedrag
Als je niet weet wat je wilt, is het verleidelijk om het keuzemoment steeds voor je uit te schuiven. Niet doen! Je moet op een gegeven moment toch een keuze maken. De studiekeuzecoach kan jou helpen bij de zoektocht naar jouw drijfveren, interesses en kwaliteiten zodat jij een passende studiekeuze kunt maken.