Wat wil je later worden?

Kun jij je nog herinneren wat je ‘later’ wilde worden toen jij klein was? Is je wens uitgekomen?

Als kind weet je nog niet goed wat werk inhoudt. Op de vraag wat je later wilt worden, antwoord je vanuit je oorspronkelijkheid, je eigenheid en je verbeelding. Dit beeld van wie je kunt zijn in de wereld, is een soort constante factor die je later zou moeten helpen bij het kiezen van een beroep of studierichting.

De praktijk is vaak anders. Vanaf je jeugd word je namelijk al bedolven onder aangeleerde overtuigingen en invloeden van buitenaf. In de pubertijd wil je vaak niet horen van je ouders wat je wel en niet moet doen. Je gaat op zoek naar wie je oorspronkelijk was. Dromen zijn toekomstbeelden en gevoelens die je hebt bij je wensen. Ze dagen je uit om ervaringen en zelfkennis op te doen en je talenten te ontwikkelen. En als dat is volbracht, geniet je van het behaalde succes. Daar krijg je energie van, je gaat er beter van functioneren en dat is niet alleen prettig voor jou, zeker ook voor je omgeving.

Je hebt inmiddels werkervaring opgedaan en gemerkt dat op verschillende momenten in je leven verschillende zaken belangrijk voor je zijn en je ook andere loopbaanvragen tegenkomt. In feite gaat het over bewustwording. Bewust worden van je oorsprong, wie je bent, wat je echte drijfveren zijn en mogelijke belemmeringen die in de weg zitten. Loopbaancoaching staat in het teken van het (her) ontdekken van een passende loopbaanrichting. Dat begint al op jonge leeftijd, bij het maken van een keuze voor een opleiding. Een loopbaancoach zegt niet wat je moet doen, maar helpt je zelf het antwoord te vinden door je vragen te stellen en opdrachten te geven. Zodat je ruimte creëert voor een antwoord op de vraag: wat wil jij later worden?

Wil je in gesprek over jouw loopbaan of wil je begeleiding bij het maken van een passende studiekeuze? Neem contact op met Aukje van der Werf