Kernkwaliteiten & allergieën
16 juni 2017
Jongeren in hun kracht zetten
8 september 2017
Toon alle

Wat ga jij na de zomer doen?

Het einde van het schooljaar is in zicht. Wanneer je (bijna) in het laatste jaar zit van je huidige opleiding, staat dat vaak in het teken van oriëntatie: wat ga je hierna doen?

Het valt voor jongeren echt niet mee om gestructureerd over de toekomst na te denken. Het is aan de ene kant prachtig dat er zoveel mogelijkheden zijn. Maar aan de andere kant… hoe kies je wat het beste bij je past? De uitnodigingen voor open dagen vliegen je vaak om de oren. Veel scholen, veel studies. Maar wat kies jij? Tijd dus om hier even bij stil te staan!

Wanneer je van de basisschool naar de middelbare school gaat, is met name het niveau belangrijk. Wat denk je zelf aan te kunnen? Wat word jou geadviseerd door de leerkracht? Wanneer je van de middelbare school naar een vervolgopleiding gaat, komen er nog meer dingen bij kijken en stel je jezelf nog meer vragen. Wat vind je nou echt leuk om te doen? Wat zijn je baankansen? In welke stad wil je studeren? Wil je op kamers? Ken je al mensen die dezelfde studie volgen of hebben gevolgd? En wat zijn hun ervaringen? Om hier antwoord op te geven is het goed om met familie, vrienden, klasgenoten, leraren en decanen en oud-studenten te praten. Het belangrijkste blijft echter om het antwoord op de volgende vraag te achterhalen: wat vind je nou echt leuk om te doen?  

Een studiekeuze is belangrijk, maar zeker niet definitief. Wat ook telt is dat je je blijft ontwikkelen als persoon, ongeacht de studiekeuze die je maakt. Dat papiertje is hartstikke mooi, en hoge cijfers al helemaal. Dat papiertje hebben er straks velen, jij bent echter de enige met jouw persoonlijkheid. Jouw persoonlijkheid is het unieke waarmee jij je kunt onderscheiden van anderen.

Wil jij ontdekken welke opleiding bij jou past? Dit proces is een ontdekkingstocht. Ga vrijblijvend in gesprek met een studiekeuzecoach over wie je bent, wat je kunt en wat je echt wilt via Kimme coaching. 

Fijne zomervakantie gewenst!

 

Comments are closed.