Je hebt het pas door als je het ziet
11 juli 2018
Grip op je loopbaan
9 november 2018
Toon alle

Tussenjaar

Het overbekende melodietje gaat weer af… de wekker gaat, vroeg opstaan en weer richting school.  Of heeft je zoon of dochter het diploma gehaald en begonnen aan een tussenjaar? Ik coach jongeren bij hun studiekeuze. Bij aanvang van een begeleidingstraject zie ik jongeren worstelen met de vraag: wat te doen na mijn examen? Velen overwegen om die reden een tussenjaar.

Een ‘tussenjaar’ wordt ingezet als een soort van pauze. Na je middelbare school en voordat je aan een vervolgopleiding begint even een jaartje ‘vrij zijn’. Het kan nuttig zijn om als jongere zo’n jaar te gebruiken om  je op verschillende vlakken persoonlijk te ontwikkelen door (werk)ervaringen op te doen.

Hoe gaat je kind dit tussenjaar volbrengen? De wereld ontdekken, werken, backpacken, zelfkennis opdoen? Of wordt het thuis op de bank zitten, turend naar het scherm van de smartphone? Als ouder wil je dat er ook vooruitgang wordt geboekt. Want na acht maanden moet er al weer ergens, voor 1 mei, een aanmelding zijn ingediend voor een vervolgopleiding. Hoe kun je je kind hierin begeleiden zonder teveel te bemoeien? 

 Ondanks dat je kind mogelijk aangeeft geen ‘bemoeienis’ te willen van ouders, kun je toch je kind helpen te ontdekken waar hij/zij goed in is. 

1.) Help je zoon/dochter bij het plannen en organiseren van zijn/haar tussenjaar.

2.) Ga met je kind in gesprek over zijn/haar interesses. Stel open vragen en bevraag hem/haar over diens kwaliteiten buiten de schoolvakken om (empathie, sociaal, sportief, goed kunnen leiden, gedisciplineerd, initiatiefrijk). 

3.) Luister goed naar de antwoorden die je kind geeft. Probeer je eigen ideeën even te parkeren en luister goed naar welke oplossingen en behoeftes je zoon of dochter zelf mee komt.

 Het overbekende melodietje klinkt weer uit de wekker…  Welke versie van het tussenjaar gaat het worden: continu ‘snoozen’ of toch in de actie en het pauzejaar gebruiken om tot een passende studiekeuze te komen? 

Comments are closed.