Grip op je loopbaan
9 november 2018
Wat wil je later worden?
24 februari 2019
Toon alle

Studiekeuzestress

Aan het eind van de middelbare school moeten jongeren een grote keuze voor zichzelf maken. Namelijk welke opleiding kies je? Er zijn scholieren die aangeven dat ze het moeilijk vinden om erachter te komen waar ze goed in zijn en waar hun interesses liggen. Dan is er een groep die het idee heeft dat ze in één keer goed moeten kiezen, die zoeken naar de perfecte opleiding.

De realiteit en de verwachtingen van de studiekeuze komen bij veel jongeren niet overeen. In deze tijd van overvloed aan keuzes is kiezen een ware kunst. Daarbij komt dat de hersenen in volle ontwikkeling zijn, dat ervoor kan zorgen dat jongeren een keuze nog lastig kunnen overzien.

Nog steeds maakt een flink deel van de scholieren de verkeerde studiekeuze, blijkt uit verschillende onderzoeken. Het aantal switchers en uitvallers is aanzienlijk. Uitvallers in het eerste studiejaar noemen “ik heb de verkeerde studie gekozen, ik heb niet genoeg tijd genomen voor de studiekeuze” en ”mijn verwachting over de studie is niet uitgekomen”. Het gevolg is dat niet alleen de kosten oplopen, het doet vaak ook iets met de motivatie van de jongeren.

Voorkom studiekeuzestress door tijdig te beginnen met het opdoen van zelfkennis of schakel een studiekeuzecoach in. Ik heb Kimme Coaching opgericht omdat ik veel jongeren zag worstelen met dit dilemma. Tijdens een traject maak ik jongeren bewust van hun eigen keuzeproces. Ik help ze de puzzelstukjes bij elkaar te rapen en in een logische volgorde te leggen, zodat ze zelf een afgewogen keuze kunnen maken. Eén van de deelnemers vertelt na afloop van het coachtraject “ik heb er wat aan overgehouden: een realistische kijk op het keuzeproces. Ik weet nu wat ik wil studeren”.

Comments are closed.