Welke valkuil(en) herken jij bij jezelf?
30 maart 2017
Wat ga jij na de zomer doen?
3 juli 2017
Toon alle

Kernkwaliteiten & allergieën

Ieder mens kent een aantal kwaliteiten die hem of haar uniek maakt. Kernkwaliteiten ‘kleuren’ een mens: het is de specifieke sterkte waar we bij iemand direct aan denken. Met onze kernkwaliteiten kunnen we uiting geven aan wie we zijn. Zelfkennis houdt in dat je weet waar je goed in bent en wat jouw kernkwaliteiten zijn. Ook is het belangrijk zicht te hebben op de andere kant van de medaille, op de vervormingen van je positieve kwaliteiten. Kwaliteiten kunnen een valkuil worden als je erin doorschiet. Je kwaliteit wordt een zwakte. Ben je erg besluitvaardig, dan kun je in de valkuil trappen drammerig te worden.

Zoals iedereen kernkwaliteiten heeft, heeft ook iedereen valkuilen. Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt een allergie genoemd. Zo’n allergie heeft vaak te maken met een kwaliteit van jezelf. Als je erg bescheiden bent, kun je je mateloos storen aan mensen die zichzelf continu op de borst kloppen.
Hoe meer je over jezelf ontdekt, des te beter ben je in staat anderen te begrijpen. Daniel Ofman noemt drie stappen om jezelf te ontwikkelen:
*Wordt allereerst bewust van de dynamiek die bij jouw kwadranten hoort. Het werken met de kwadranten helpt je te begrijpen wat er allemaal speelt.
*De tweede stap is verantwoordelijkheid nemen voor je innerlijke onbalans, accepteer dat je niet perfect bent.
*De derde stap is jezelf leren accepteren zoals je bent, inclusief je onvolmaaktheden. Als gevolg van deze houding, zal je kernkwadrant er na verloop van tijd anders uit gaan zien.

Het model, of kernkwadrant, is leeg en het gaat erom die woorden te vinden die bij jou passen en die de lading hebben die je er zelf bij voelt. Anderen kunnen je op weg helpen bijvoorbeeld door feedback te geven, je bepaalt zelf wat je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn. Het gaat er niet zozeer om hoe het nu precies bij jou zit en wat de waarheid is. De waarde van een kernkwadrant zit ‘m in dat je alert blijft, op zoek blijft en innerlijk in beweging.

Het belangrijkste dat je kernkwaliteit je te vertellen heeft is dat het gaat om de balans te vinden tussen je kernkwaliteit en je uitdaging. Tenslotte: kun je vaak het meeste leren van de mensen waar je het meest allergisch voor bent.

Comments are closed.