Jongeren in hun kracht zetten
8 september 2017
Kennismaken
17 januari 2018
Toon alle

Je bent wat je doet

Of je nu aardiger, assertiever, gezonder of opgeruimder wilt zijn: de meeste goede bedoelingen worden niet uitgevoerd. Het kan zijn dat je bepaalde doelen en dromen al een lange tijd wilt realiseren, maar dat het je op de één of andere manier niet lukt. Waarom niet? Vertoon je uitstelgedrag? Vind je het lastig om keuzes te maken? Of weet je gewoon niet wat je écht wilt doen?

Uitstelgedrag en besluiteloosheid zorgen ervoor dat je lang blijft nadenken over wat je eigenlijk wilt doen, zonder dat je het gaat doen. Deze twijfels leiden tot onzekerheid. Met onzekerheid kom je niet in actie. En niet in actie komen geeft weinig voldoening. De stap van inzicht naar het werkelijk veranderen van gedrag kan behoorlijk groot zijn. Mensen denken dat hun overtuiging eerst van binnen moet groeien. Maar het is juist omgekeerd: je moet het gewoon doen. De overtuiging komt er vanzelf achteraan.

Hoe kunnen wij onze goede bedoelingen in 2018 wel uitvoeren?

  • Denk aan je waarden. In de drukte van alledag, zou je ze makkelijk kunnen vergeten.  Het zou kunnen voorkomen  dat er een verschil is tussen belangen (hetgeen je wilt hebben) en waarden (wie je wilt zijn).
  • Hou je doel in gedachten. Om dit makkelijker te maken kun je ook denken aan het trainen van een spier, hoe vaker je ‘m gebruikt hoe sterker hij wordt. Je zou het je wilskrachtspier kunnen noemen.
  • Kijk door de bril van een buitenstaander. Als je van buiten naar je eigen gedrag kijkt, dan zie je beter het hele patroon en is je oordeel eerlijker. Je eigen gedrag bekijken als buitenstaander gaat niet vanzelf, onpartijdig en alles wat je weet over je bedoelingen negeren. Het kan soms makkelijker zijn het gewoon aan anderen te vragen. Mensen blijken daarnaast vaak ook betere beslissingen te nemen voor anderen dan voor zichzelf.

In het begint kost het aanleggen van nieuwe ‘breinpaden’ moeite en energie, maar hoe vaker we die nieuwe paden betreden, hoe gemakkelijker het nieuwe gedrag ons afgaat.

Bron: Van zelfkennis naar gedragsverandering. Uit het boek ‘je bent wat je doet’, over het beste uit jezelf halen en hoe wij onszelf in de weg zitten om het daadwerkelijk te doen. Auteur is Roos Vonk, ISBN 9789491845017.

Comments are closed.