Inloopavond over studiekeuzecoaching

Hoe zorg je ervoor dat je kind de juiste keuze maakt voor een opleiding? Moeten switchen van opleiding kan frustrerend zijn en kost geld. Uit onderzoek blijkt dat jongeren de mening van hun ouder(s) bij het maken van hun studiekeuze belangrijk vinden. Hoe kun je jouw kind zo goed mogelijk helpen? Het nemen van zo’n belangrijke beslissing zoals het kiezen van een vervolgopleiding kost tijd en kan gepaard gaan met twijfels. Het is belangrijk tijdig te beginnen. Ga met je kind in gesprek over zijn/haar interesses. Betrek daarbij mensen uit je kennissenkring, wat doen zij voor werk, wat drijft ze.

Help je kind ontdekken waar hij/zij goed in is en ga daarbij ook samen op zoek naar kwaliteiten buiten de schoolvakken om (empathie, sociaal, sportief, goed kunnen leiden, gedisciplineerd, initiatiefrijk etc.) Stel vragen en luister goed naar de antwoorden die je kind geeft. Probeer hierbij zo min mogelijk je eigen ideeën en voorkeuren door te laten schemeren. Een andere rol die je als ouder kunt spelen: helpen bij het plannen en organiseren van het keuzeproces.

Wanneer je merkt dat je kind, ondanks jouw begeleiding, moeite heeft met de keuze, overweeg dan een studiekeuzecoach in te schakelen. Meer weten? Kom met je zoon of dochter naar de inloopavond, van 18.30 tot 20.00 uur, over studiekeuzecoaching op donderdag 17 oktober in de bibliotheek van Heerenveen of vrijdag 1 november in de bibliotheek van Akkrum.