Onzekerheid houdt ons alert en kritisch. Heb je dat in een gezonde vorm, dan haal je het beste uit jezelf. Van nature leggen we onszelf taken op. Elke dag zijn we bezig met zaken die we “willen”, die we moeten omdat we het willen en zaken die “moeten omdat anderen dat willen”. Als de taken lukken krijg je er vaak een goed gevoel van. Als je voor een taak staat waar je als een berg tegenop kijkt, kun je je er onzeker over voelen en je continu afvragen of je de taak kan volbrengen. Wie het gevoel herkent, weet dat het verlammend werkt. Dit kan ook spelen bij het studiekeuzeproces. Uitstelgedrag ligt op de loer.
We kennen hierbij twee soorten angst: de angst wanneer je onverwacht iets overkomt en de angst voor herhaling. Faalangst is de angst voor herhaling. Stel je bent aan een opleiding begonnen en nu blijkt het niet bij je te passen. Je hebt geen idee wat je wel wilt studeren en weet niet hoe je het zou kunnen aanpakken. Deze ontdekkingstocht, nieuwe zelfkennis opdoen, ervaar je als ingewikkeld. Ook spelen er gedachten op als “Wat als ik opnieuw niet de juiste keuze maak?”.
Studiekeuzecoaching biedt uitkomst. Na afloop van een traject weet je niet alleen goed wie je bent en hoe jij keuzes maakt, maar ook wat je wilt en welke opleiding passend is.
Bron: Lefgasten van Pia Crul