Ik twijfelde tussen van alles en nog wat
8 januari 2021
Toon alle

Hoe help jij je zoon of dochter bij het maken van een studiekeuze?

Jij als ouder bent een belangrijke factor in het studiekeuzeproces van je kind. Door tijdig te beginnen en open vragen te blijven stellen, zorgt ervoor dat je kind toekomstkeuzes leert maken.

Je zoon of dochter heeft de middelbare school doorlopen en heeft zich nog niet aangemeld voor een vervolgopleiding. Tegenwoordig zijn er veel opleidingen om uit te kiezen. Door corona was het fysiek bezoeken van een open dag niet mogelijk. Daarnaast voelen veel jongeren druk om de ‘juiste’ keuze te maken. Het nemen van zo’n belangrijke beslissing zoals het kiezen van een vervolgopleiding kost tijd en kan gepaard gaan met twijfels. Jij als ouder bent een belangrijke factor in het studiekeuzeproces van je kind.

Hoe pak je het aan?

Laat merken dat je betrokken bent bij de keuze waar je kind voor staat, zonder dat je het overneemt. Ga vooral met je zoon/dochter in gesprek over zijn/haar interesses. Stel open vragen en laat je verwachtingen achterwege. Door open vragen te blijven stellen, leert je kind toekomstkeuzes te maken en regie te voeren op zijn/haar loopbaan. 

Betrek mensen uit je kennissenkring, wat doen zij voor werk, wat drijft ze.

Ga met je kind in gesprek over diens kwaliteiten (empathie, initiatiefrijk, gedisciplineerd, goede kunnen leiden etc.) en hoe dit zou passen bij een mogelijke vervolgopleiding.

Ook bij het plannen en organiseren kun je een rol spelen door:

Te helpen vergelijken van verschillende opleidingen met elkaar en ordenen van de informatie. Is het klassikaal, wordt er veel in groepen gewerkt en hoeveel zelfstudie wordt er van de student verwacht? Daarnaast is het goed om na te gaan of het onderwijs meer praktijkgericht is of wetenschappelijk en bekijken jullie samen waar zijn/haar voorkeuren liggen.

Te kijken naar de beroepsmogelijkheden en arbeidsmarkt na een opleiding. 

Als je dit op een rijtje hebt, heb je al een mooi overzicht. Zodat je zoon/dochter  aanvullende informatie kan ophalen bij de online open dagen.

Wil je meer weten?

Heeft je zoon of dochter behoefte aan begeleiding bij het studiekeuzeproces, neem dan vrijblijvend contact op.

Comments are closed.