Werk & zingeving
7 juni 2018
Tussenjaar
15 september 2018
Toon alle

Je hebt het pas door als je het ziet

Ware ontdekkingen hebben minder te maken met het zoeken naar nieuwe continenten, dan met leren kijken met nieuwe ogen. We zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals wij geloven dat ze zijn. We filteren, selecteren en vervormen alle informatie die bij ons binnenkomt. Wat wij niet zien, geeft immers geen energie. Om met de tijd mee te gaan  en te begrijpen wat er om ons heen gebeurt, moet we de kunst van het kijken perfectioneren. Door vaste aannames en vanzelfsprekendheden los te laten en door ons open te stellen voor nieuwe informatie, kunnen we nieuwe energiebronnen aanboren. Bewustwording is daarbij het sleutelbegrip.

Bewuste aandacht betekent dat je openstaat voor nieuwe perspectieven. Met een frisse blik kijken is nog wel een kunst. Mensen zijn gewoontedieren. De schatting is dat 95% van ons gedrag op de automatische piloot gaat. Het is de switch van onbewust aangeleerd gedrag naar bewust gekozen gedrag. Wanneer jij een specifieke gewoonte wilt veranderen is het nodig om te weten waarom het voor jou belangrijk is om dit te doen.

Zo kunnen er in elke fase  van jouw loopbaan momenten van heroriëntatie zich voordoen. Wil je ook leren kijken met nieuwe ogen?  Na een coachtraject weet jij wat jou motiveert en kan jij jouw talenten beter inzetten.

Bron: we hebben er zin in, auteur Hans van der Loo.

Comments are closed.