Het probleem van de huidige maatschappij is niet de te zware belasting, maar het gebrek aan structureel herstel. Hoe ervaar jij jouw werk: in welke energiezone bevind jij je?
Om je energie in kaart te brengen, heeft de Duitse hoogleraar Heike Bruch deze energiematrix ontwikkeld. De intensiteit van energie kan laag of hoog zijn: de batterij kan leeg of vol zijn. De kwaliteit van energie heeft betrekking op de vraag of mensen positief in het leven staan en productief met elkaar samenwerken of dat ze juist negatief gestemd zijn. Energie ontstaat als gevolg van emotionele en mentale processen in ons brein.
Hoewel in de hyperzone meer energie aanwezig is, zorgt de negatieve lading dat deze niet effectief wordt aangewend. Het is onmogelijk altijd hoog in de energie te zitten. Vanuit de zinzone kun je regelmatig in de comfortzone belanden, noem het maar het verschil tussen inspanning en ontspanning. Om vanuit de hyperzone in de zinzone te komen, zullen we eerst naar de comfortzone moeten. Eerst dus herstel om de energie positief te richten. Drie factoren die een essentiële rol spelen bij herstel:
Energiebronnen:
Maximaal resultaat vraagt een goede balans tussen wat je energie geeft en wat je energie kost. Er wordt in je werk een beroep gedaan op je energievoorraad. Hoe ga je om met jouw energie? Hoe voorkom je dat de bron “uitgeput” raakt? Hoe kun je je energie managen?
Een goed begin is om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke energiegevers en energievreters. Door beweging kun je in een andere gemoedstoestand komen. Energie is namelijk beweging en als je fysiek in beweging bent, kun je ook mentaal minder vastzitten. Coaching kan inzicht bieden in wat er in de weg zit en kan helpen bewuster keuzes te maken, zodat de energie weer de ruimte krijgt om te stromen.
Bron: talentcoach van auteur Van der Loo